Tandborstens historia

Tandborstens historia går långt tillbaka i tiden. Närmare bestämt 3000-talet f.kr, då i form av tandpetare. Tandborsten utvecklades senare 1500-talet först i Kina, där pinnar med borstar användes för att rengöra tänderna och den moderna tandborsten var född. Till Europa och Sverige kom tandborsten först på 1600-talet och var då en lyxartikel enbart för landets mest välbeställda. På denna tiden var socker inte vanligt förekommande i Sverige och därför var heller inte kariesbildning vanligt. Det var först när man i stora mängder började konsumera socker som man började få besvär med karies. 

Sockret kom till Sverige under medeltiden och blev snabbt populärt bland landets rikaste. Socker var på den tiden något dyrt, exklusivt och sågs som medicin som kunde bota sjukdomar i luftvägar och mage. Bland annat tillverkade kloster i Sverige “medicin” som kallades för hjärtsocker och erbjöds till sjuka i de övre samhällsskiktet. Gustav Vasa var väldigt förtjust i godsaker som innehöll socker och hade vid sin död extremt dålig tandhälsa. Hans läkare försökte vid slutet bota hans sjukdomar, med just socker i form av marsipan och konfektyr. Detta hjälpte naturligtvis inte och det tog slut kål på honom.

Tandhälsan i Sverige i början på århundradet var usel. Socialdemokraterna ville i hela landet förbättra den genom att instifta folktandvård. Detta var förenat med stora kostnader och det krävdes ett beslut i Sveriges riksdag där fog för att dels socker var en del av problemet till karies i tänderna. Man vände sig då till Vipeholm som var en anstalt i Lund för män med intellektuell funktionsnedsättning var inhysta. Där utfördes experiment på patienterna som skulle ge underlag för en reform för att instifta folktandvården i hela landet. Detta har naturligtvis i efterhand setts som oerhört oetiskt, då det innebar experiment på människor och många patienter hade efteråt inga tänder kvar när experimenten avslutades.

Detta ledde till att rekommendationen från medicinalstyrelsen var att enbart förtära godis på lördagar, som vi idag ser som något självklart. Begreppet lördagsgodis var fött.

Folkhälsan i Sverige har genom århundradet förbättrats för varje decennium. Numera kan man även genomföra hälsokontroller via blodprov online eller för den fåfänga bleka tänderna hemma.